Colla de geganters de Sant Jaume

L’església de Sant Jaume Apòstol era situada originalment a la plaça de Sant Jaume de Barcelona. L’obertura de la plaça en va fer variar la ubicació i es va transportar fins a l’actual al carrer de Ferran. Aquesta parròquia, segons Joan Amades, sembla ser que disposava d’una parella de gegants dels quals en dóna constància al seu Costumari Català: “Ara fa un segle, hi havia cinc parelles de Gegants a Barcelona, que amb tota llur majestat presidien la processó del Corpus: els de la Ciutat, els de la parròquia de Santa Maria, els de Sant Jaume i dues parelles de la del Pi”.

El juliol de 2007 es constitueix la Colla de geganters de Sant Jaume, amb l’objectiu de recuperar les figures dels Gegants de Sant Jaume i promoure i fomentar la cultura popular catalana, en especial la imatgeria festiva popular i en particular els gegants, capgrossos i bestiari. S’inicia aleshores un procés de documentació per diferents arxius per seguir la pista als vells gegants. De tots els documents i escrits recollits en prenem inspiració, però no podem aconseguir una representació gràfica detallada del seu semblant. És per això que decidim prendre l’essència i trets característics dels gegants històrics barcelonins i reflectir-ho en uns gegants que, a més d’hereus de la història, tenen vocació de contemporanis. L’encarregat de fer-ho és en Martí Ribé, dissenyador i geganter de la colla. Amb els seus esbossos i il·lustracions, dóna la forma als que han de ser els actuals gegants.

La materialització d’aquests esbossos ve de la mà d’en Manel Casserras Solé. L’escultor de Solsona dóna vida i volum a una geganta que bategem en honor a la patrona de la Ciutat amb el nom de Mercè i és presentada el 25 de gener de 2009. L’any següent, el 24 de juliol de 2010 es presenta el gegant, amb el nom de Ferran, per l’emplaçament actual de la parròquia de Sant Jaume Apòstol en el carrer homònim. Tots dos tenen com a padrins els Gegants del Pi i els de Santa Maria del Mar i també el grup de músics dels gegants del Prat de Llobregat com a padrins de carn i ossos. El 2016 s’incorpora a la família el gegantet infantil Ullets. Des d’aleshores participen a les festes de la Mercè, Santa Eulàlia i dels companys de la Federació a Ciutat Vella, així com d’altres d’arreu del país. Tenen un ball propi, el “Ball dels Gegants de Sant Jaume” amb música de Pol Ducable i celebren la seva trobada al juliol, el dissabte més proper a la diada de Sant Jaume.

Contacte: 

Pàgina web: www.gegantssantjaume.cat

Correu electrònic: info@gegantssantjaume.cat

Responsable: Remei Bardella

Horari d'assaigs dels músics: Dilluns de 19 a 20:30h.

Direcció: Plaça de les Beates 2, 2n. 08003 Barcelona

Compartir: