Història de la Federació

La Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de Barcelona Vella i La Casa dels Entremesos neix l’any 1983 quan, l’Associació de Festes de la Plaça Nova i l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi decideixen el dissabte 12 de febrer d’aquell any, celebrar la Diada de Santa Eulàlia amb una cercavila on participà la imatgeria de les dues entitats; tres parelles de gegants i tres capgrossos.

Aquest va ser l’embrió de l’antiga Coordinadora de Colles de Gegants i Bestiari de Ciutat Vella de Barcelona, l’entitat que va evolucionar en l’actual Federació, que avui aplega quinze entitats associades especialitzades en diverses disciplines de cultura popular i tradicional, comptant amb gairebé 900 sòcies i socis.

A partir de  l’any 1984, l’antiga Coordinadora va tenir dos projectes principals:

 • Recuperar la Imatgeria Festiva de la Barcelona vella. 
 • Redefinir i proposar un model festiu de la ciutat de Barcelona.

El primer projecte, per una banda, ha donat peu a la recuperació o naixement de tota una sèrie de figures de bestiari que han acabat esdevenint el Bestiari Històric de Barcelona, format per l’Àliga de la Ciutat, el Lleó de Barcelona, la Mulassa de Barcelona, el Bou de Barcelona, la Víbria de Barcelona, el Drac de Ciutat vella, la Tarasca de Barcelona i els Cavallets Cotoners.

Per altra banda, s’ha recuperat la Carassa de Nadal, s’ha creat la Gegantona Laia i s’han recuperat i consolidat els Gegants Nous i Vells de la Casa de Caritat de Barcelona; del Corpus i del Carnaval respectivament.

Dins del segon projecte inicial, s’han creat i produït les Festes de Santa Eulàlia, s’ha recuperat la presència dels Gegants Vells de la Casa de Caritat o del Carnaval en el Carnaval barceloní, la part festiva de la Processó de Corpus i les actuacions de la Carassa de Barcelona per Nadal.

També formant part del segon projecte i dins la Festa Major de la ciutat, la Mercè, es proposa i es consolida el projecte del Seguici Popular de Barcelona, amb tot un seguit d’actes que li esdevenen propis; el Toc d’Inici i el Seguici de la Mercè.

El darrer gran projecte assolit per la Federació és La Casa dels Entremesos, Centre Barceloní de Difusió i Producció de Cultura Popular d’arrel Tradicional Catalana. Un espai on resta exposada tota la imatgeria festiva de Ciutat Vella, resideixen i generen activitat les quinze entitats federades i on es treballa per produir i organitzar activitats amb la cultura popular i tradicional com a eix vertebrador.

Definició i entitats federades

L’antiga Coordinadora de Colles de Gegants i Bestiari de Ciutat Vella de Barcelona esdevé, l’any 2014, la Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de Barcelona Vella i La Casa dels Entremesos.

L’actual Federació és una entitat amb quinze entitats federades, on són representats diversos àmbits de la cultura popular i tradicional: imatgeria festiva, construccions humanes, música i dansa tradicional, foc festiu, pessebrisme, cant coral i arxiu històric, entre altres.

Entitats federades:

 • Associació d’Amics dels Gegants del Pi
 • Associació de Festes de la Plaça Nova – Comissió de Festes de Sant Roc de Barcelona
 • Associació d’Amics dels Gegants Ramon i Lola del Raval
 • Associació de Geganters, Grallers i Bestiari de la Barceloneta
 • Esbart Català de Dansaires
 • Associació Colla Gegantera del Casc Antic
 • Associació Colla de Gegants de la Parròquia de Sant Pere de les Puel·les
 • Grup Sardanista Xaloc: Colla Sardanista Mare Nostrum
 • Grup Sardanista Iris: Aula de Sardanes
 • Associació dels Falcons de Barcelona
 • Associació Trabucaires d’en Perot Rocaguinarda
 • Associació Colla Gegantera dels Gegants de Sant Jaume de Barcelona
 • Associació de Pessebristes de Ciutat Vella – Escola taller de Pessebres de Barcelona
 • Associació Moixiganga de Barcelona.
 • Coral Sant Jordi

Actualment es treballa en dos programes principals:

La Federació d'Entitats de Cultura Popular i Tradicional de Barcelona Vella.

Treball federatiu amb els objectius de difusió i producció de la cultura popular i tradicional, i recerca, producció, difusió i realització de les activitats festives de caire tradicional de Barcelona.

La Casa dels Entremesos.

La Casa dels Entremesos, Centre Barceloní de Difusió i Producció de Cultura Popular d’arrel Tradicional Catalana, on es treballa des de diferents expressions de la cultura popular i tradicional tot fomentant el treball multidisciplinari i la col·laboració entre associacions.

Compartir: