Gegants de Sant Jaume

El juliol de 2007 es constitueix la Colla de geganters de Sant Jaume, amb l’objectiu de recuperar les figures dels Gegants de Sant Jaume. És quan s'inicia un procés de documentació per diferents arxius per seguir la pista d'uns gegants ja existents. De tots els documents i escrits recollits en prenem inspiració, però no podem aconseguir una representació gràfica detallada del seu semblant.  L’encarregat de fer-ho és en Martí Ribé, dissenyador i geganter de la colla. Amb els seus esbossos i il·lustracions, dóna la forma als que han de ser els actuals gegants.

La materialització d’aquests esbossos ve de la mà d’en Manel Casserras Solé. L’escultor de Solsona dóna vida i volum a una geganta que bategem en honor a la patrona de la Ciutat amb el nom de Mercè i és presentada el 25 de gener de 2009. L’any següent, el 24 de juliol de 2010 es presenta el gegant, amb el nom de Ferran, per l’emplaçament actual de la parròquia de Sant Jaume Apòstol en el carrer homònim. Tots dos tenen com a padrins els Gegants del Pi i els de Santa Maria del Mar i també el grup de músics dels gegants del Prat de Llobregat com a padrins de carn i ossos. El 2016 s’incorpora a la família el gegantet infantil Ullets.

Des d’aleshores participen a les festes de la Mercè, Santa Eulàlia i dels companys de la Federació a Ciutat Vella, així com d’altres d’arreu del país. Tenen un ball propi, el “Ball dels Gegants de Sant Jaume” amb música de Pol Ducable i celebren la seva trobada al juliol, el dissabte més proper a la diada de Sant Jaume.

FERRAN
Alçada 3,94 metres
Pes 52 quilograms

MERCÈ
Alçada 3,73 metres
Pes 44 quilograms

Primera referència històrica: 1807
Any de construcció: 2009 (la geganta) i 2010 (el gegant)
Constructor: Manel Casserras i Solé

Contacte: 

Compartir: