Gegants de la Barceloneta

Els gegants de la Barceloneta representen uns personatges típics del tradicional barri mariner de la ciutat. Ella és una peixatera del mercat i ell un pescador de xarxa. Segons la seva llegenda —coneguda per tot el barri—, la Maria la Néta és una geganta caribenya néta del Gegant de la Ciutat i ell, en Pep, és un pescador de l’Atlàntida portat a la Barceloneta a bord del submarí Ictíneo per Narcís Monturiol. Des de la seva estrena, l’any 1991, els Gegants de la Barceloneta han participat en moltes festes majors tant de Barcelona com de la resta de Catalunya i Europa. 

El 1996, amb motiu del seu cinquè aniversari per les Festes de Sant Miquel van estrenar el seu ball propi: l’Havanera d’en Pep Barceló i la Maria la Néta, una composició musical d’Antònia Vilàs amb coreografia dels membres de la colla. L’any 2001 en Pep Barceló i la Maria la Néta es van casar, la cerimònia la va oficiar el capgròs Mossèn Filomeno, van tenir com a padrins els Gegants de la Ciutat i els del Pi. Per a l’ocasió van estrenar vestits. El 2006 van tenir un fill, en Miquelet, gegantó que representa un corista de la Pasqua Granada, una festa molt popular al barri.

PEP BARCELÓ
Alçada 3,45 metres
Pes 53 quilograms

MARIA LA NÉTA
Alçada 3,35 metres
Pes 46 quilograms

Any construcció: 1992 i 1991
Constructor: Xavier Jansana i Font

TORRE DEL RELLOTGE
La Torre del Rellotge, malgrat no tenir fesomia humana, es va crear amb la voluntat que fos considerada un gegant, i així ho és des que va ser reconeguda com a tal en el II Congrés de Cultura Popular i Tradicional Catalana en l’àmbit de gegants i capgrossos. 
És una còpia fidel de la Torre del Rellotge que es troba ubicada al moll de Pescadors i es considera un homenatge a un dels símbols històrics i arquitectònics que hi ha a la Barceloneta. Entre altres celebracions, participa en la Trobada de Gegants de la Barceloneta, en les Festes de la Mercè i en el Trobada de Gegants de Santa Eulàlia.

Alçada 3,05 metres
Pes 32 quilograms

Any construcció: 1991
Constructor: Xavier Jansana i Font

Ball dels Gegants de la Barceloneta. Els Ganxets (Àudio cedit per la CGB)

Contacte: 

Compartir: