Notícia

Restauració integral dels Cavallets petits de l’Esbart Català de Dansaires
13 Gener 2017

Aquesta tardor l’Esbart Català de Dansaires ha fet restaurar tot el conjunt dels Cavallets petits, un conjunt de sis peces de cartró pedra, companys petits dels Cavallets Cotoners de Barcelona, per retornar-los al seu aspecte original.

Els Cavallets petits daten dels anys cinquanta del segle XX i van ser donats a l’Esbart Català de Dansaires pel soci de l’entitat Carles d’Abàsolo. Per la seva mida, són apropiades per ser portats pels nois i noies d’entre 10 i 14, components de la Secció Juvenil de l’Esbart.

El procés de conservació i restauració ha consistit en la realització de diverses proves de solubilitat i proves de neteja químiques per trobar el color marró original dels cavallets, que fins ara estaven repintats de color negre. S’han retirat les set capes de repintats per sobre de la policromia original que s’ha consolidat i restaurat. També s’han reparat els bonys i eliminat les rascades provocades per la mateixa activitat de les peces, s’ha procedir a consolidar-les internament i externament, especialment en les zones de les orelles, ulls i boca, i s’ha substituït les cues de corda, força malmeses per l’ús, per unes altres de cabell sintètic d’alta qualitat. Finalment, aprofitant la restauració s’han confeccionat gualdrapes noves pels cavallets, armilles i mocadors de coll pels balladors obra i s’han fet espases noves.

Un cop restaurats, els Cavallets petits de l’Esbart Català de Dansaires han estat presentats a la Festa del 108è aniversari-Ballada del soci organitzada el passat dia 26 de novembre.

Aquest projecte ha rebut l’ajut de la Direcció general de cultura popular i tradicional catalana, associacionisme i acció culturals de la Generalitat de Catalunya.

Compartir: