Notícia

Comença el 2017 amb el Seguici de les Basíliques de la Barcelona Antiga​
10 Gener 2017

Els Gegants i Bestiari de Santa Maria del Pi i Santa Maria del Mar es retroben per commemorar les antigues processons que se celebraven entre les dues basíliques."

Un any més la Ciutat Comtal inicia el calendari festiu de l’any amb el Seguici de les Basíliques de la Barcelona Antiga, un acte que vol rememorar les antigues processons i desfilades que tenien lloc entre les Basíliques de Santa Maria del Mar i Santa Maria del Pi. La més important d’elles va ser l’any 1601 en motiu de la canonització de Sant Raimon de Penyafort, que té la seva diada el 7 de gener. Per aquest motiu, el Seguici té lloc el dissabte següent a aquesta data, enguany el 14 de gener.

Així, dissabte 14 de gener a les 18:15h els elements participants estaran esperant a la plaça del Pi, davant de la Basílica de Santa Maria del Pi. Ells són: els Gonfanons de les dues Basíliques, el Lleó de la Ciutat, el Dofí de Barcelona, els grallers "La Pessigolla", la Mulassa de Barcelona, el Ball de Bastons "El Bastó de Sarrià" (l'entremès convidat enguany), la Família de Gegants de Santa Maria del Pi i els Gegants de Santa Maria del Mar. A la llum de les torxes i acompanyats tots pels seus músics, iniciaran la solemne desfilada a les 19:00h.

El recorregut serà el tradicional: plaça del Pi, plaça de Sant Josep Oriol, carrer del Pi, dels Boters, plaça Nova, carrer del Bisbe, de la Pietat, baixada de Santa Clara, plaça del Rei, carrer del Veguer, de la Llibreteria, plaça de l'Àngel, carrer de l'Argenteria i plaça de Santa Maria del Mar.

Cal destacar que el convidat d'enguany és el ball de Bastons "El Bastó" de Sarrià. Aquesta dansa tradicional es balla arreu de la Mediterrània i és una de les més populars del nostre país, documentada en processons i desfilades almenys des del segle XVIII. De fet, és el primer cop que un ball de bastons participa al Seguici, ja que fins ara ho havien fet balls de cercolets, de valencians, de gitanes, de cavallets i falcons de diferents ciutats del territori.

A les 20:15h el Seguici arribarà a Santa Maria del Mar i farà l’entrada a la Basílica. Com cada any, després de l’ofrena floral, l’ordre dels balls serà: Ball del Lleó de Barcelona, Ball del Dofí de Barcelona, Ball de la Mulassa de Barcelona, Ball de Bastons de Sarrià, Ball dels Gegants de Santa Maria del Mar i Ball en Família dels Gegants del Pi.

Per acabar, tindrà lloc el moment culminant de la diada, el Ball a quatre dels gegants grossos de les dues basíliques: el Rei Salomó i la Reina de Saba, l’Elisenda i en Mustafà. Una dansa única a Catalunya que només es balla en el marc d’aquest acte. Podeu veure el "Ball a quatre" de l'any passat clicant al següent enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=ADmzZADboew 

Aquest és un acte organitzat per l'Associació d'Amics dels Gegants del Pi i la Colla Gegantera del Casc Antic de Barcelona

Compartir: