Associació d’Amics dels Gegants del Pi

L’Associació d’Amics del Gegants del Pi és una associació sense ànim de lucre que té com a objectiu principal la custòdia, el manteniment, la difusió, la dinamització i la transmissió del patrimoni que conformen les diferents figures festives de la Basílica de Santa Maria del Pi, que ens han arribat als nostres dies des del segle XVII. Realitzant la nostra tasca com a entitat de cultura popular i tradicional catalana difonem una part del patrimoni festiu de la ciutat de Barcelona arreu, sempre dins el marc de la cultura popular i tradicional catalana. 

Com a entitat amb seu dins el cor del districte de la Ciutat Vella de Barcelona i com a part del seu llegat cultural, participem en totes les Festes Majors que s’hi celebren. Especialment les Festes de Sant Josep Oriol, que nosaltres mateixos organitzem pels volts del 23 de març, i que són una mostra extraordinària de la vitalitat de la cultura popular del nostre país. També tenim un paper destacat a les Festes de Santa Eulàlia, que van ser ideades per nosaltres juntament amb els companys de la Plaça Nova. Dins la Ciutat, som presents a les Festes de la Mercè, al Corpus i a la resta de festivitats tradicionals barcelonines (Corpus, Carnestoltes, Nadal...) a més de ser convidats a diferents trobades o mostres de cultura popular catalana que es celebren dins i fora de Catalunya.

La història de la nostra entitat va lligada a la història dels gegants d’ençà la seva recuperació el 12 de juny de l’any 1960. Després d’engegar el projecte de restauració i recuperació de les figures dels Gegants grans i petits del Pi, neix la necessitat de crear una entitat per tal de gestionar, conservar i donar activitat a les figures. El 10 de novembre de 1959 es constitueix el Patronat dels Gegants del Pi, entitat que lideraria la restauració de les figures i que després, vetllaria per elles. Des d’aquells anys ha estat una de les entitats amb més activitat a la ciutat de Barcelona.

El 1989 recuperem la Mulassa de Barcelona, que es troba documentada a la ciutat des del 1568, quan pertanyia al gremi dels paraires, que tenien capella a la parròquia del Pi. Finalment el 1993, recuperem la figura del Lleó de Barcelona, bèstia solemne coronada, que era propietat del gremi dels blanquers des del 1424.

L’any 2001, coincidint amb la celebració del 400 aniversari de la primera referència dels Gegants del Pi, la nostra entitat va ser guardonada amb la Medalla d’Honor de la Ciutat de Barcelona, fet que ens omple d’orgull i satisfacció.

Més recentment, l’any 2010, vàrem celebrar el cinquantè aniversari de la recuperació dels Gegants grans i petits del Pi, tornant a treure al carrer les figures originals centenàries. Precisament, des de l’any 2012 aquestes peces estan permanentment exposades a l’entrada de la Basílica de Santa Maria del Pi, perquè en gaudeixin barcelonins i gent d’arreu. I per últim, al setembre de l’any 2014, coincidint amb les Festes de la Mercè, l’Associació va estrenar el gegantó Mustafà petit perquè els més petits de la ciutat puguin introduir-se en el món dels gegants portant una rèplica en petit del conegut Gegant del Pi.

Tot plegat fa que l’entitat que ara compta amb poc més de 100 socis membres, es troba perfectament capacitada per desenvolupar projectes que considera són necessaris per cohesionar la nostra ciutat en l’àmbit de la cultura popular i tradicional catalana.

Contacte: 

Pàgina web: www.gegantsdelpi.cat

Telèfon: 670607704

Correu electrònic: gegantsdelpi@gegantsdelpi.cat

Responsable: Xavi López

Direcció: Plaça de les Beates 2, 2n. 08003 Barcelona

Compartir: