Notícia

Anunciant La Mercè. Els cartells de la Festa Major
14 Setembre 2021

L’exposició «Anunciant la Mercè. Els cartells de la Festa Major» compila tots els cartells de la festa major barcelonina d’ençà l’any 1951 quan, després de diverses dècades de fer-ho exclusivament religiosa i oficial, es va restablir la festivitat decididament cívica i municipal i, d’alguna manera, tornant la festa al carrer però encara seguint les directrius del règim. La mostra arriba fins els nostres i, tanmateix, també inclou algun cartell anterior a 1951.

Aquests més de 70 cartells són propietat de Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de Barcelona Vella i les entitats associades i l’organització de la mostra ha anat a càrrec dels seus associats. L’objectiu de l’exposició és mostrar la variabilitat estètica que ha viscut la imatge que, en cada moment, il·lustra la Festa Major i, al mateix temps, evidenciar com els canvis d’imatges s’han contextualitzat en transformacions socioeconòmiques de la societat barcelonina; aquest fet es pot observar en què els cartells van acompanyats de crítiques de l’època. Tanmateix el treball pretén disposar d’un fons
documental i arxivístic de la Federació que enriqueixi el patrimoni material de la festa major de Barcelona.

La mostra compren tres períodes del cartell de la Mercè. El primer recull les dècades sota el franquisme amb una línia estètica ben clara on el patró es repeteix amb tres de les imatges que conformaven la festa: els gegants, les trampes i la Mare de Déu de la Mercè. El segon període, que es correspon amb l’arribada de la democràcia i del carrer ocupat com espai festiu, els cartells blasmen l’alliberament i el canvi de paradigma social explícitament manifestat amb la celebració ciutadana de la festa. Finalment el tercer període s’emmarca en el nou mil·lenni i en la consolidació i el reconeixent d’un model festiu propi. 

D’aquesta manera, en general, els cartells constitueixen una bona mostra d’expressió d’art contemporani -en cada període- i del seu caràcter eclèctic. 

L’exposició, indubtablement, és una bona oportunitat per poder contemplar la imatges i la interpretació d’edicions passades -i contemporànies- de les Festes de la Mercè, i de l’obra de tot tipus d’autors que han aportat la seva concepció de la festa major al llarg dels 70 anys.

Compartir: