Del 18 al 26 de març
Diversos espais
Activitats especials
Festes de Sant Josep Oriol

Dissabte 18 de març de 2017

11.00 h.  Sortida dels quatre Gegants originals del Pi . Al so dels recuperats Ministrers del Pi, que interpretaran recentment descoberta Música Heràldica del Pi. Es tracta d’una peça de 1422 que es troba a l’Arxiu del Pi i s’adopta com a música de senyal heràldic.
Tot seguit. Pregó de les Festes a la Plaça del Pi. Amb la presència dels quatre Gegants originals del Pi i amb els parlaments de Pregoner: Sr. Joaquim “Quim” Torra i Pla, advocat, escriptor i editor. Expresident d’Òmnium Cultural, Sra. Gala Pin Ferrando, Regidora del Districte de Ciutat Vella, Mn. Gaietà de Casacuberta, Rector de la Basílica de Santa Maria del Pi, Sr. Josep Lluís Esteras, President de l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi i Sr. Eloi Martí Pujol, President de l’Associació de Comerciants i Veïns Plaça de Sant Josep Oriol
11.30 h    Remembrança del Miracle de les Monedes.
11.45 h    Representació de “L’Anunci del Baladrer”.
12.00 h    Ball dels quatre Gegants originals del Pi a la plaça del Pi.
12.15 h    Tradicional cercavila anunciadora de les Festes pels carrers del barri. Amb els Gegants petits originals del Pi i els Músics del Pi. Recorregut: Carrers Cardenal Casañas, Boqueria, Banys Nous, Palla, Pi, Portaferrissa, Petritxol i Plaça del Pi.
17.00 h    Diada Castellera a la plaça del Pi a càrrec dels Castellers de Barcelona i els Castellers de Cerdanyola del Vallès.
20.00 h    Teatralització de la Solemne Processó per anar a buscar el Legat vingut de Roma.
21.00 h    Inici del Retaule de Sant Josep Oriol “El Doctor Pa i Aigua” dins la Basílica de Santa Maria del Pi.

Diumenge 19 de març de 2017

9.00 h      Rebuda a la placeta de Sant Felip Neri dels convidats del Lleó i la Mulassa de Barcelona. En aquesta edició la convidada del Lleó de Barcelona és l’Àliga de la Patum de la Pietat de Berga i els convidats de la Mulassa de Barcelona són la Carpa i el Porró de Vilanova i la Geltrú.
10.45 h    Cercavila de Benvinguda de Bestieses. Recorregut d’anada: Plaça de Sant Felip Neri, Sant Felip Neri, Sant Sever, Bisbe, Plaça Nova, Boters, Pi, plaça de Sant Josep Oriol i plaça del Pi.
11.15 h    Ballada dins la Basílica de Santa Maria del Pi: Ball de la Mulassa de Barcelona, Ball de la Carpa i el Porró de Vilanova i la Geltrú, Ball de l’Àliga de la Patum de la Pietat de Berga i Ball del Lleó de Barcelona
11.55 h    Cercavila de Comiat: Recorregut de tornada: Plaça del Pi, Cardenal Casañas, Rambla, Portaferrissa, dels Boters, Plaça Nova, Bisbe, Pietat, Santa Clara i Plaça del Rei.
12.30 h    Intercanvi de records, Balls conjunts de comiat i fotografia de família del Lleó i la Mulassa de Barcelona amb els seus convidats d’honor a la plaça del Rei.

Dimecres 22 de març de 2017

20.00 h    Xerrada “Preparació física per a dur figures festives”. A la sala d’actes de la Casa dels Entremesos, a càrrec del sr. Arnau Herrera Sol i la sra. Lucía Fernández Garcia, estudiosos del tema.

Dijous 23 de març de 2017. Diada de Sant Josep Oriol

20.00 h    Eucaristia concelebrada a la Basílica de Santa Maria del Pi. Amb la ballada dels quatre Gegants Originals del Pi. Al finalitzar entonaran el “Stabat Mater” de Felip Oliveres (s.XVII) i seguidament es cantaran els Goigs de Sant Josep Oriol.
Tot seguit:   Inauguració de l’exposició “Santa Maria del Pi. Una església al cor de Barcelona.

Divendres 24 de març de 2017

18.30 h   Contacontes de Festa Major  la plaça de Sant Josep Oriol. Un rondallaire explicarà contes de gegants i d’altres elements a la canalla.
21.30 h    Emmulassa’t! Sortida de la Mulassa de Barcelona des de la plaça de Sant Josep Oriol, acompanyada per la Fanfara de Torredembarra. Recorregut:  Plaça Sant Josep Oriol, carrers Ave Maria, Banys Nous, Call, Sant Honorat, Sant Sever, Bisbe, Plaça Nova, Boters, Pi i Plaça Sant Josep Oriol.
22.45 h    Ball final a la plaça de Sant Josep Oriol.
23.00 h    Concert de Festa Major a la plaça de Sant Josep Oriol amb el grup de música folk “Bauma”.

Dissabte 25 de març de 2017

11.15 h    La Passejada dels Oriols. Recepció dels Convidats del Gegant Oriol. Amb el gegant Oriol com a amfitrió i la participació dels Gegants del Districte de Ciutat Vella: en Perot lo Lladre, en Mustafà petit i en Mustafà del Pi i els Gegants de la Plaça Nova, Raval, Barceloneta, Casc Antic, Santa Maria del Mar, Sant Pere de les Puel∙les, Sant Jaume Apòstol, Carrer Princesa, Escola Sant Felip Neri i Casa de Caritat.
11.45 h    La Passejada dels Oriols. Recollida de l’ofrena floral al Sant. Recorregut: Carrers Palla, Banys Nous, Boqueria, Rambla, Portaferrissa, Pi, i Plaça Sant  Josep Oriol.
12.30 h    Ofrena floral a Sant Josep Oriol. Llançament de monedes.
13.00 h    Actuació de la Secció Infantil de l’Esbart Català de Dansaires a la plaça de Sant Josep Oriol.
16.45 h    Els Petits Dibuixants. Els quatre Gegants originals del Pi reben els nens que els han dibuixat. A la vitrina dels Gegants, dins la Basílica de Santa Maria del Pi.
17.00 h    Jocs de Sant Josep Oriol a la plaça de Sant Josep Oriol.
18.00 h    Xocolatada per a la mainada a la plaça de Sant Josep Oriol.
18.15 h    Benvinguda a en Perot lo Lladre a la plaça de Sant Josep Oriol.
18.30 h    Els Atracaments d’en Perot lo Lladre. Recorregut: Carrers del Pi, Boters, Portaferrissa, Petritxol, Plaça del Pi, Cardenal Casañas, Boqueria, Banys Nous, Ave Maria i Plaça Sant Josep Oriol. Convidem a tothom a venir vestit de pageset, encara que sigui només amb barretina, espardenyes o faixa!
22.00 h    Ball de Festa Major a càrrec del grup “Lady Whanda” a la plaça de Sant Josep Oriol.

Diumenge 26 de març de 2017

8.00 h      Matinades de grallers des de la plaça de Sant Josep Oriol. Recorregut: Plaça de Sant Josep Oriol, Plaça del Pi, carrers Cardenal Casañas, Boqueria, Rauric, Ferran, Banys Nous, Baixada de Santa Eulàlia, Sant Sever, Sant Felip Neri i Plaça de Sant Felip Neri, Montjuïc del Bisbe, Bisbe, Plaça Nova, Boters, Portaferrissa, Pi i Plaça del Pi.        
10.00 h    XXIII Trobada de Gegants, Capgrossos, Bestiari i Balls Tradicionals a la plaça de Sant Josep Oriol. Hi participen: El Lleó de Barcelona, la Mulassa de Barcelona, els Gegantets Perot lo Lladre, Mustafà petit i Elisenda petita, la Família de Gegants del Pi (l’Oriol, la Laia, l’Elisenda i en Mustafà), i la resta de colles convidades: els Gegants de la Plaça Nova i Nan Cu-cut, del Raval, de la Barceloneta, del Casc Antic, de Santa Maria del Mar, de Sant Pere de les Puel∙les, de Sant Jaume Apòstol, del Carrer Princesa, de Castellar del Vallès, de Lliçà de Vall, Ball de Panderos i Ball de Gitanes d’El Vendrell, Capgrossos, Ball de Bastons i Gegants nous de Girona, Capgrossos de Vilafranca del Penedès, Basilisc petit de Reus, Gegants de Vinaròs (País Valencià), els Bouets i la Vaqueta del Raval, en Niku dels Falcons de Barcelona i els convidats d’honor: els Gegants Faraons de la Paeria de Lleida.
10.15 h    Diada Falconera a càrrec dels Falcons de Barcelona, a la plaça de Sant Josep Oriol.
11.15 h    Mostra de balls de gegants, capgrossos, bestiari i balls tradicionals a la plaça de Sant Josep Oriol.
11.45 h    Cercavila de Festa Major. Recorregut: Carrers del Pi, Boters, Plaça Nova, Bisbe, Plaça Sant Jaume, Ferran, Rambla, Cardenal Casañas, Plaça del Pi i Plaça de Sant Josep Oriol.
13.00 h    Fi de festa a la plaça de Sant Josep Oriol: Ball dels convidats d’honor, Ball dels Gegants del Pi i Ball final conjunt amb tots els convidats al so dels Músics del Pi.

Activitats paral·leles (Març de 2017)

Exposició dels cartells participants al concurs de cartells de les Festes i del #ConcursSJO16: Tot fent boca per les Festes que estan a punt d’arribar, la Casa dels Entremesos acollirà dues exposicions molt especials. Una, amb totes les imatges presentades al concurs d’Instagram #ConcursSJO16. L’altra, amb tots els cartells participants al concurs de cartells de les Festes 2017, que és el primer cop que se celebra. Les exposicions estaran obertes del 16 al 29 de març de 2017 (consulteu horaris a www.lacasadelsentremesos.cat).

Els Petits Dibuixants: Tots aquells nens i nenes que ho desitgin durant les nostres festes podran fer els seus dibuixos de les figures que estimen, ja siguin els Gegants del Pi, els Gegants Petits, el Perot lo Ladre, en Mustafà petit, l’Elisenda petita, la Mulassa de Barcelona o el Lleó de Barcelona. Es farà publicitat ja sigui per les xarxes socials dels Gegants del Pi o amb la col·laboració de la Ludoteca del Pi, el Casal d’Infants del Pati Llimona o l’Esplai del Pi, i fins i tot durant els matins dels dissabtes 18 i 25 de març hi haurà un taller preparat per tal que, qui no hagi pogut fer-ho prèviament, faci els seus dibuixos.

Concurs d’Instagram #ConcursSJO17: Durant la celebració de les Festes de Sant Josep Oriol es crearà el Concurs de Fotografies d’Instagram, amb l’etiqueta #ConcursSJO17. Les bases i premis es poden consultar a www.gegantsdelpi.cat i al juny, les millors fotografies formaran part d’una mostra a la Casa dels Entremesos.

Més informació a la pàgina web d'Els gegants del Pi

Organitza: